perjantai 30. marraskuuta 2012

Cape Coast

Lauantaina lähdettiin Emman kanssa Temasta Cape Coastia kohti. Matkassa piti mennä 3 tuntia muta ruuhkan takia istuttiin trotrossa melkein 5 tuntia, unia oli hyvä jatkaa! Cape Coastiin päästyämme lähdimme linnaa kohti, joka toimi suurimpana orjien vienti paikkana ja piti tyrmissään ihmisiä koko länsi-afrikasta. 

Linnan sisäänkäynti


Linnan sisäpihaa ja paikallisia opiskelijoita muurilla katselemassa maisemia!

Näillä ammuttiin toooosi kauas, jos joku yritti tulla valtaamaan linnaa. Ei tosin tarpeeksi kauas, linna vaihtoi omstajaa parin sadan vuoden aikana portugalista hollantilaisiin, ruotsalaisiin(suomi taisi olla ruotsin vallan alla tällöin joten suomalaistenkin käden jälkiä saattaa olla tässä paikassa!) ja englantilaisiin jotka pitivät linnaa omanaan pidimpään.

Linnan sisäpiha

Kauppiailla oli mukavat näkymät....

Sali jossa orjakauppaa käytiin, orjien voimia testattiin ja hinnasta taisteltiin.
 Linnassa liityimme opastetulle kierrokselle, jossa hyvin dramaattisesti puhuva opas kierrätti meitä alhaalla tyrmissä ja ylhäällä hienoissa huoneissa ja kertoi linnan historiaa samalla. Yllä olevassa kuvassa on suuri sali, jossa pidettiin "orjamarkkinoita" rikkaimmille ostajille ketkä ghanassa olivat. Orjien voimia testattiin ja hinnoista taisteltiin. Vain parhaat vangit joutuivat orjiksi! Muut, heikommat, olivat linnassa palvelijoina ja siivoojina yms.. Jos tässä salissa orja yritti huijata olevansa heikompi tai kieltäytyi tekemästä mitään tai pisti pystyyn kapinan, alakerrassa häntä odotti pimeä selli, johon kaikki vastustelijat heitettiin ilman ruokaa ja vettä. Kuolemaa siellä pimeässä odoteltiin, tai jos selvisit pidempään hengissä ja kapinoinnin unohtaneena "pääsit" takaisin orjien joukkoon. Sellissä oli siellä vieraillessa niin pimeää ettei kuvia saanut, mutta lattiasta 2m korkeuteen sileät kiviseinät oli kaiverrettu aivan lahonneen näköisiksi pinnasta, vankien kynsillä siis.....

0
Kuvernöörin makuuhuone, 360 asteen näkymät merelle. Samalla pari kerrosta alempana oli pimeät vankilat orjille....
 Kuvernöörin huone, henkilökunnan huoneet ja ostajien neuvotteluhuoneet olivat sitten ylemmissä kerroksissa. Ja sangen hulppean näköisi....
Miesten tyrmään vievä ovi, ja oppaamme. 

Orjien jalanjäljillä kävellen miesten tyrmään....
 Miesten tyrmä oli iso. Siellä oli porukkaakin sitten vähän enemmän kuin mahtuisi.Seinien vieressä oli n. 10sentin kourut, joihin orjat suuremmat jätöksensä tekivät ja keskellä tyrmiä oli pienempi kouru josta virtsa valui sinne tänne. Orjiksi myyntiin kelpaamattomat siivosivat näitä kouruja, muttei turhan usein kuitenkaan... Ja siellä kaiken keskellä oltiin hyvin tiiviisti.
Door of no return. Tästä siis vietiin orjat oven toisella puolella oleviin laivoihin ja lähdettiin  mm. Amerikkaa kohti.

Viimeisen oven vieressä oleva tyrmä, jossa vangit odottivat siirtoa laivaan 2-12 viikkoa.
 Ulkomaille myyntiin lähtevät orjat sitten vietiin yllä olevaan tyrmään, jossa oli jopa ikkuna! Siellä sitten odoteltiin laivan tuloa ja tuntemattomaan maahan lähtöä. Jos siis oli selvinnyt ensin hengissä muista tyrmistä ja selvisi vielä täälläkin, sitten mentiin laivaan. Laivamatkoilla orjat oli pakattu niin ahtaasti ja hygieniasta hirveästi välitetty joten melkein puolet orjista saatettiin menettää laivamatkan aikana. 

14 vuotta sitten viimeisen oven toiselle puolelle on lisätty "Door of return". 
Karmaisevan kierroksen (jonka piti ehkä hieman ylidramaattisen opas) loputtua käytiin vielä linnan museossa lukemassa Ghanan ja orjabisneksen historiaa. Kuvaus oli kielletty mutta yrittäkää kuvitella miltä näytti kun sinne oli lavastettu laivan tyrmiä kahleineen kaikkineen orjille...

Tarpeeksi epämiellyttävää historiaa päässä, joten Emma lähti kotiin Temaan ja minä suuren reppuni kanssa otin suunnaksi Busua Beachin ja Akwiida Beachin. Rantakuvia siis luvassa seuraavassa tekstissä, kunhan vain saan netin toimimaan sen verran pitkään putkeen taas että saan ladattua ne kuvat! 

<3: Ruut

1 kommentti:

  1. on se hyvä että pääsit ulos ovesta point of return...pikkuhauvas odottaa rapsuttelijaa

    VastaaPoista